Lázně duševní

Síla našeho "ano"

„Jdi kupředu a dělej co máš doopravdy rád a nic jiného.
Máš tak málo času, tak proč bys ho marnil tím,
že se budeš starat o živobytí, které tě nebaví.
To není život, to je umírání.“

/N.D. Walsh, Hovory s Bohem/

Když se rozhodujeme k nějaké změně, nejdůležitější je naše jasné ANO.

"Nevím" je pouze převlečené "ne".

Na počátku je potřeba si ujasnit a rozhodnout, že do toho jdu. Že chci udělat změny, ať to stojí cokoliv. Dokud nejsme ochotni udělat cokoliv, nemá naše snaha vlastně cenu. Stojí to dost zbytečné energie nás i ty, kteří nám případně pomáhají. Je to jen takové chození okolo horké kaše.

Ujednocení se sami se sebou a naše rozhodné ANO je zásadní pro zdar všeho.

Je to jako v pohádkách. Dokud nebyl princ úplně odhodlán udělat cokoliv, princeznu nezískal, draka nezabil.

Celkem často se stává, že na počátku cítíme jasné ano, a pak se cestou kamsi vytrácí. To vůbec nevadí. Prostě si jen sedněte a znovu si své ano připomeňte a posilněte. I kdyby to bylo stokrát, vůbec to nevadí. Raději si řekněte své ano každý den znovu, než aby se vaše odhodlání po čase vytratilo do dálek nedohledných.

Cvičení

Udělejte si čas sami pro sebe. Ne jednou, udělejte si ho víckrát a přemýšlejte upřímně, jak moc si danou změnu přejete. Odpovězte si na následující otázky:

Co jsem ochotná/ý pro svůj cíl udělat? Co už ne?

Jsem ochotná/ý mít cestu za svým cílem jako první věc v žebříčku svých hodnot?

Jsem ochotná/ý udělat ve svém každodenním životě nějaké změny pro naplnění svého cíle?

Jsem ochotná/ý podřídit svůj denní program svému cíli?

Cvičení

Napište si, CO si přejete změnit, PROČ si to přejete změnit a JAK si myslíte, že se budete cítit a žít až změna proběhne. Toto cvičení a sepisování vám umožní ujasnit si svůj záměr. Být co nejkonkrétnější také velmi pomůže k posílení na počátku cesty. Např. Věta chci být šťastná/ý není tak jasná pro náš mozek, jako když si pojmenujete přesně jak to bude vypadat, jak se to bude projevovat, co budete dělat, jak to budete dělat... až budeme šťastní. Např: budu se usmívat, budu mít pocit vděčnosti, budu rozzářená když se podívám do zrcadla i na druhé lidi, budu si zpívat, budu více času trávit s rodinou, budu víc chodit na procházku, budu méně unavená/ý...

Toto cvičení je velikou inspirací, protože zjistíte, že mnoho projevů štěstí můžete možná začít praktikovat už hned teď. A to pěkně zvedna náladu a chuť do dalších změn :-)

Když zjistíte, že vaše "ano" není ještě dostatečně silné, tak buď počkejte až nazraje ten pravý čas a pokud nechcete čekat, můžete použít techniku prosby.

TECHNIKA PROSBY

Pohodlně se posaďte, položte, nebo se dejte do jakékoliv vám pohodlné klidové polohy a požádejte Vesmír (Boha, Vyšší Já, Anděla, vašeho Průvodce – kohokoliv komu důvěřujete a věříte že vás přesahuje). Požádejte svými slovy, aby se upevnilo vaše "ano", aby zesílilo vaše odhodlání, aby jste měli jasno. Požádejte od srdce a pak to nechte být. Odevzdejte svoji prosbu a jen vnímejte co se v následujících hodinách a dnech, možná týdnech bude odehrávat. Všímejte si svých myšlenek, situací okolo vás, rozhovorů které zaslechnete, slov která uvidíte napsaná. Všímejte si a vnímejte jak se proměňují vaše pocity a stanoviska. Pokud dostanete nějaký nápad, či impulz, následujte jej. Dělejte to, co vám přichází na mysl, že byste udělat měli nebo mohli. Někdy se může zdát, že daný nápad s vaší prosbou vůbec nesouvisí, ale nenechte se tím odradit. Z naší běžné lidské perspektivy nejsme schopni vidět celek. Ale když důvěřujeme a konáme, pak se celkový smysl brzy ukáže. Jestli je vaše prosba upřímná, brzy se začne něco dít.

Nejdůležitější je naše jasné ANO.

Filmy pro inspiraci:

  • Muž, který sázel stromy
  • Sherley Valentine
  • V zajetí rychlosti
  • Orel Eddie