Lázně duševní

Radčino ego

Před pár dny mi psala kamarádka v reakci na tento můj nový Intstagram. Vznikl z toho zajímavý ranní terapie-rozhovor, tak jsem se i s jejím souhlasem rozhodla, podělit se o něj dál:

Radka: Ahoj Ali, krásné ráno. Teď jsem Tě požádala o sledování😃, dobrý název🍀. U mě dobrý👍. Teď si řeším větu „nezasloužím si”. Tož uvidím, co mi to přinese.

Já: A daří se ti hnout s tím přesvědčením v sobě?

Radka: Nedaří, došla jsem k ní analýzou… jsem tlustá, nedokonalá, dělám chyby… atd a tohle je výsledek 😹

Já: Chceš zkusit s tím chvíli pracovat takhle na dálku?

Radka: Ali moc ráda, páč musím být dokonalá, abych si zasloužila🙈😹. A ego si mne radostně ruce😹

/jestli máte podobný problémek, tak si zkuste odpovídat sami spolu s Radkou :-)/

Já: Projdi si v hlavě lidi, které máš ráda? 🙂

Radka: Lidí, které mám ráda je dost.

Já: 😉No a jací musí být ti tvoji lidé, abys je měla ráda a třeba jim pomohla, nebo se s nimi kamarádila ? Musí splňovat nějaké speciální podmínky?

Radka: Ne, to ne. Když už jsou v mém okruhu, tak je mám prostě ráda jen tak. Jasně, že někdy mě naštvou, ale ráda je mám. To ano.

Já: Když něco po.…, tak na to nějak zareaguješ, ale běžně to tvůj vztah – lásku k nim nijak neovlivní? Rozumím tomu dobře?

Radka: Jo. Tak by se to dalo říct.

Já: Ale vždyť oni dělají chyby!!! Jsou nedokonalí!!! Možná je někdo z tvých lidí i tlustý!!!! Proč je máš pořád ráda???? Proč si stále zaslouží tvoji pozornost????

Radka: Známe se dlouho a přes chyby, nedorozumění jsme se dokázali přenést… dnes se tomu zasmějeme. Nevnímám to jako chyby🤔, můžeme si vysvětlit, jak jsme to každý myslel a jdeme dál.

Já: No vida, takže je máš ráda, i když nejsou dokonalí a dělají chyby. Je to tak?

Radka: Ano, je to tak

Já: Myslíš si spíš, že jsou si lidé na planetě Zemi rovni, Nebo že je někdo víc a někdo míň. Někdo má právo být nadřazený a někdo je taková nicka, že nemá žádnou důležitost?

Radka: Myslím, že před Bohem jsme si všichni rovni. Jsme ze stejného těsta, na toaletě smrdíme taky stejně. 😹Jako bytosti neexistuje nadřazenost.

Já: Ok. A když je to tak, všichni jsme si rovni, pak tedy proč tvé kamarádky chyby dělat můžou a pořád mají lásku druhých a ty chyby dělat nesmíš – jak ti říká tvoje ego? Nesnaží se ti náhodou ego namluvit, že jsi jiná? Že nejsi rovnocenná s druhými? Že jsi něco extra?

Radka: Jééé, Ali🙈, tolikrát jsme se o tom bavily a zase jsem zapomněla. 🙈Pýcha, viď? A co teď?

Já: 😉 Za prvé: Ego je hrozný lhář. Funguje jako fanatický velitel a nemá logiku. Hlásá dogmata typu: jsi strašná, blbá nesnesitelná atd. a místo toho, abychom se normálně zamysleli a ptali se ho: Je to fakt pravda? Opravdu je to tak jak říkáš? Tak s čumáčkem oddaného psíka kýveme: „Ano, ano, mistře, opravdu jsem příšerná…“ a vůbec o tom nepřemýšlíme!

Na ego je nejlepší selský rozum. Obyčejná logika. Když ti něco říká, tak se ho ptej. Je to opravdu pravda, co mi tvrdíš? A chtěj, ať ti logicky, po selsku odpovídá.

A za druhé, nenech si od něj namluvit, že jsi něco extra. I když ti říká, že jsi horší, tak tě vlastně tlačí do výjimečnosti, a to není vůči ostatním úplně fér. A není to ani pravda. Opravdu jsme všichni stejní. Pozoruj kolem sebe lidi, jestli opravdu ty „hrozné“ nemá nikdo rád. Ono je to totiž všechno možná úplně jinak :-)))))

Tak hezký den a ať je vám se sebou hezky :-)